KM November 2023

Gå till påsiktsbilder

Bildbedömning av Höganäs Fotoklubb

Digitalbilder – Fritt motiv

1. ”Bykslevsfallet i höstskrud” – Erik Tornstierna

Vattenfallet fantastiskt fångat med smekande rörelse, stämningsfullt med fina färger.
Bra detaljrikedom i bergväggen. Höstskruden framgår med tydlighet.

2. ”Gestalten i dimman” – Helene Jonsson

Genomtänkt komposition. Det ligger mystik i bilden. Fint sv-vitt. Djup i dimman med finstämda gråtoner. Staketets diagonal ger spänning och djup. Bilden exponerad i rätt ögonblick. Man vet ej vem personen är eller vart vägen leder. Mycket bra bildbehandling.

3. ”Höstresan” – Suzanne E Tornstierna

En härlig bild med fina höstfärger. Här kan man drömma sig bort. Stark komposition med linjer som skär igenom landskapet och försvinner i intet. Man omsluts av grönska och ljus. Där rälsen
försvinner har fotografen fått fram en ljus triangel vilket gör oss nyfikna, vad väntar oss? Är det möjligen ”ljuset i tunneln”

4. ”Pojken med nallen” – Elin Sandvik

Det ligger ett vemod i bilden, både känslomässigt och färgmässigt. Det något korta skärpedjupet gör att pojken blir frilagd ifrån bakgrunden. Bilden fint komponerad, man undrar vad han tänker
på, kan nallen ge någon tröst tro?

5. ”Vrålåket” – Vikky Engdahl

Ironin i bildens rubrik gör att man ler. Tiden och bilen tycks stått still länge. Gillar bildens perspektiv.
Bilen utstrålar kraft trots förfallet. Gammal kärlek rostar aldrig och det gör nog inte bilen häller med sin plastkaross. Mycket detaljer, bra avvägd exponering. Man ställer sig massa frågor, vems, var, varför, mm. Bilden tekniskt bra.

6. ”Eat my dust” – Mia Alfredsson

Nonchalant action tilltalar i denna bild, fartfylld sv-vit bild med bra skärpa. Effektfullt att bilen står ut ifrån bakgrunden. ”Skjulet” och soptunnan.
Viktiga för balansen i bilden. (Ingen ford på våran gård)

7. ”Flickan på bryggan” – Elin Sandvik

Vad tänker hon på? Stämningsfull bild med många detaljer och fina reflexer i vattnet, även flickans huvud syns i nederkant. Fin inramning, men vi funderar på grenen i överkant, den stjäl intresse ifrån flickan. Är den medvetet medtagen i kompositionen?

8. ”Fullmåne vid midnatt” – Berit Wernald Bladh

Vacker fullmåne som sprider varmt ljus. Spännande bild med fantastisk nattkänsla. Man hör vargen yla under stjärnhimlen. Molnen och stjärnorna bidrar till att bilden blir intressant. Beror valet av bländare på att månen inte är rund?

9. ”Med smak av solros” – Maria Fiala

En varm bild med vackra färger . Effektfullt komponerad. Solrosen i förgrunden trycker sig ut mot betraktaren. Blommorna i mellanpartiet står på tå och ser nyfikna ut. Fint med skillnaden i skärpa mellan huvudmotiv och hustaken i bakgrunden. Humlan är pricken över i vilket gör bilden.

10. ”Surfparet” – Vikky Engdahl

Slutsurfat för dan! Stämningen i bilden känns inte helt positiv. Av deras kroppsspråk får man uppfattningen av besvikelse. Har dom surfat länge, är frusna, hungriga och vill hem? Det känns kallt på flera sätt. En bra bildberättelse.

11. ”Främlingar på stranden” – Helene Jonsson

Ett porträtt i helfigur, paret ser glada och trevliga ut. Man får ett positivt intryck av bilden. Speglingen i mannens solbrillor ger bilden en extra dimension. Härlig sommarkänsla med sol och hav.

12. ”Hunneberg” – Caroline Gyllingbergs

Fotografen presenterar Hunneberg i fantastisk höstskrud, med många färger och former.
Fin himmel med flygande moln. Mycket vackert. Vi upplever bilden tung i höge

13. ”Screaming ladies” – Mia Alfredsson

Bilden utstrålar action och glädje. Fin harmoni mellan förgrund, bakgrund och själva motivet. Bra uppfattad situation av fotografen.

14. ”Jordgubbslandet” – Maria Fiala

Härligt röda gubbar i hinken, bra placerade där dom får hjälp av de gröna Komplementfärgerna. Även den gula halmen hjälper till att lyfta bilden.
Bra komponerad utan störande inslag, rent och lättsmält.

15. ”Sol i Göteborg” – Maj Arvidsson

Bra stadsbild med människor på språng. Avenyn vackert solbelyst, men de mörka molnen skapar dramatik. Fint fokus i hela bilden.

16. ”Liten vattenstril sipprar fram” – R-M Adevåg

Fint skärpedjup med vattenlinjen som försvinner bort i intet. Färger och ljuspunkterna i bakgrunden i vacker harmoni. Kul bild ide’

17. ”Höst på Turbinen” – Caroline Gyllingbergs

Folktomt. Stängt på fiket en sån krispig fin höstdag när färgerna är som finast. Kompositionen med bänken känns rätt och man leds djupt in i bilden. Som betraktare känner man sig närvarande, känner doften av höst.

18. ”Färgglatt sommarminne” – Per Karlsson

Färgrik och skarp bild på nässelfjäril. Här har fotografen verkligen fått fram naturens alla färger, en riktig kakafoni av färger, men känner att bilden tränger sig på.

19. ”Höstkänsla” – R-M Adevåg

Saknar riktig skärpa på löven i framkant. Annars fina färger med fin diffus bakgrund. Tycker om upprepningen i färgskalan, gul, grön och blå. Bra och intressant bild idé.

Oplacerade bilder

”Rönn i höstfärger” – Alf Bogren

”Siggestorpsstugan badar i löv” – Alf Bogren

”Julstämning” – Berit Wernald Bladh

”Insläpp eller utsläpp” – Maj Arvidsson

”Vitsjön vid Hyltans naturreservat” – Per Karlsson

”Samspelta” – Suzanne E Tornstierna

UPP

Påsiktsbilder fritt tema

Bildbedömning av Kalmar Fotoklubb

1.  ”Kärlekssemester” Daniel Lindström

Ett ömt fotografi av ett pussande par. Milda färger i hela bilden. Skärpan ligger på personerna och de färgklickar som är i bilden drar blicken till rätt ställe. Det är ingen kamp om var fotografen tänkt att
fotografiet handlar om och var blicken är tankt att hamna. Motivet stöds av kompositionen. Det finns en berättelse. Utsågs till 1a av en enig jury.

2.  ”Slaguggla” Bengt-Åke Öhgren

3.  ”En gåva från havet” Maria Fiala

Ett par röda gummihandskar håller i en brandgul krabba.
Fotografiet har valt en passande titel till en grafisk bild som gör sig riktigt bra på en vägg. Fotografen har utnyttjat komplementfärgerna väl. Bilden har en arrangerad känsla och kanske hade bilden vunnit
på att fotografen försökt minimera det vita och röda fältet nere till vänster, vridit kameran mer till höger.

4.  ”Med full fart” Vikky Engdahl

På bilden ser vi en person på en ellådcykel. Skärpan ligger på ansikte och händer. Cykelhjulen speglar sig i den våta vägbanan. En tekniskt skicklig panorering där skärpan finns och ligger där den enligt juryn ska. Motivet är på väg ur bild. Fotot är inte komponerat enligt ”gängse kompositionsregler” vilket juryn tycker tillför fart och humor till bilden. Juryn får en känsla av att personen cyklar baklänges. Det finns ett skav som tillför något.

5.  ”Björktrasten” Vikky Engdahl

En Björktrast som står i ett friskt vårgrönt gräs. Väldigt fin oskärpa som ligger både i förgrunden och bakgrunden i kombination med perfekt skärpa på rätt ställe. Gräset är lika intressant som fågeln.
Juryn tycker om kamerans låga position. Kompositionen uppfattas som lite stel med horisontlinjen nära mitten.

6.  ”En stilla blick” – Maria Fiala

Mjukt och fint hundporträtt. Skärpan ligger fint på ögat och lockarna på örat. Harmoni i ljus och färg.
Linjerna i bakgrunder gör att juryn tycker att bilden mer är en ögonblicksbild än ett renodlat porträtt.

7.  ”Vila” Helene Jonsson

Ett fotografi av dokumentär karaktär. Det finns en berättelse i bilden. Juryn uppfattar det som att det är en utsatt person men fotografen har fotograferat så att personen inte ser utsatt ut. Ett bra gatuporträtt. Skyltfönstret sätter personen i ett sammanhang men det gör samtidigt att det är mycket onödig information i bilden, rörigt.

8.  ”Vårparadis Daniel Lindström

En lugn bild. Tekniskt väl utförd med välavvägd slutartid. Det finns både en riktning och flera skikt i bilden med berg, vatten och grönska. Ett minus för den dominat gröna uppe till vänster i bilden som drar blicken från vattenfallet, bildens huvudmotiv.

9.  ”Ängshökshona i kvällningen” Bengt-Åke Öhgren

En ögonblicksbild i fint ljus. Juryn är tveksam till om kompositionen är den optimala för motivet. Juryn tycker valet av fotopapperet passar till bakgrunden men kanske att huvudmotivet blir lite luddigt i
konturerna.

10.  ”Den gamla bron” Helene Jonsson

En vacker stenbro. Juryn funderar över om kopian förlorat något i framkallningen, förlorat mellantonerna eller kontrasterna. Bilden som helhet är mörk förutom himlen. Det händer inte så mycket i bilden.

11. ”Vägen” Elin Sandvik

Juryn tror sig förstå vad som har väckt fotografens intresse. Det finns ledande linjer och en spegling i vattenytan. Skärpedjupet ligger bra över hela bilden. Tyvärr leder inte nämnda linjer till något. Vi saknar en blickpunkt. Grusytan upptar en stor del av bilden.

12.  ”Vårskrik” Elin Sandvik

En riktig ögonblicksbild där fotografen timat avtryckaren perfekt. Skärpan ligger där den ska. Om kompositionen inte känt fel hade bilden hamnat högre upp i placeringen. Katten och kattens mun
ligger väl nära högerkanten. Blicken går gärna till ljuset i mitten av bilden istället för katten.

UPP

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *