KM Mars 2023

Fritt Tema

Hej på er.
Tack för att vi fått se och diskutera era fina bilder. Det har varit en svår men trevlig utmaning med flera bilder som åkt upp och ner i listan innan vi till slut kunde enas om ett resultat. Vi hoppas ni finner våra kommentarer konstruktiva och i enlighet med era önskemål. Ett stort GRATTIS till vinnarna.

Gå till Påsiktsbilder

Digitalbilder

  1. Norrskensdans – Peter Brolin
    En helt underbar bild med en Lerinsk känsla. Färgerna är mycket fina. Ån med de fina speglingarna fick gärna ta mer plats på bekostnad av busken.

2. Isformation – Suzanne Tornstierna
En fin bild av en isinkapslad gran. Färgskalan är passande kall och isformationen är välexponerad. Det övre högra hörnet kunde kanske mörkas ned en aning, framför allt den ljusa fläcken på den övre kanten.

3. Edsel vinjett – Mia Alfredsson
En sjungande bil. En rolig komposition där mittsektionen på grillen delar vindrutan och gör dem till två ögon. Den djärvt hårda kontrasten förstärker dramatiken. Kanske en mer enhetlig bakgrund kunde lyfta bilden en nivå till.

4. Stenkoll – Maj Arvidsson
En fin bild med en behagligt dämpad färgskala. Stenen är fintupplyst. Riset i vänster kant stör en annars harmonisk och rogivande komposition.

5. Geysir Island – Erik Tornstierna
En häftig bild på ett häftigt fenomen. Det fina kvällsljuset ger fina färger på himlen och snön. Molnen ger ett fint tak till gejserpelaren. Kvinnan som stormar in i nedre högra hörnet stör, det fina kantljuset i mössan till trots.

6. Kantrad eka – Helene Jonsson
En fin bild av en gisten eka. Förgrunden är en aning för ljus. Ett par steg åt vänster hade kanske trollat bort hustaket i bakgrunden som stör.

7. Flicka på bänken – Elin Sandvik
En fin höstbild med flickan ledigt placerad på bänken. Fin höstfärgskala som matchar flickan. Grässtråna som sticker in på flickans rygg stör.

8. Storfiskaren väntar på napp – Vikky Engdahl
En fin studie av en flugfiskare. Fint komponerat och exponerat med lagom oskärpa på skogen på andra sidan sjön. Grenen som sticker ner i överkanten på bilden och skär av linan hindrar bilden från att få en högre placering. Kanske att ändan på linan skulle vara innanför bilden.

9. Strålande – R-M Adevåg
Intressant lek med motljus. Här har fotografen lyckats få motljuset att bilda linjer som sprider sig över bilden på ett spännande sätt. Missfärgning syns i överkanten på bilden men stör inte allt för mycket. Horisonten erbjuder mycket intressant att utforska.

10. Sötnos – Gabriella Björk
En kul bild på en söt nos.
Intressant tanke med det korta skärpedjupet.
Fint exponerat med bra kontrast. Det stör dock en aning att ögat är kapat på mitten.
Ta antingen med hela ögat eller ta bort det helt.

11. Stammar – Per Karlsson

12. Vila på vatten – Sara Lundgren

13. Sekunden innan vågen forsar fram – Maria Fiala

14. Vårtecken – Suzanne E Tornstierna

15. Med vinden i håret – Elin Sandvik

16. Påfågelöga – Erik Tornstierna

17. Regnet öser ner – Vikky Engdahl

18. Längtan – Gabriella Björk

19. Skuggspel – Maj Arvidsson

Oplacerade

Våt – Sara Lundgren

Dags för start parallellslalom SM Skövde – Alf Bogren

Koltrasthona – Alf Bogren

Blomma – Berit Wernald Bladh

Regnbåge – Berit Wernald Bladh

Hästhov – Göran Lyman

Rabarber – Göran Lyman

Kvinna med hatt – Helene Jonsson

Färgstark kvinnlig urinvånare – Maria Fiala

Fuel me up – Mia Alfredsson

Solnedgång – Per Karlsson


Iskatt – Peter Brolin


Vinter i byn – R-M Adevåg

UPP

Påsiktsbilder

1. Januariflicka – Daniel Lindström
Ytterligare ett fint porträtt. Nu på en kvinna som njuter av vintersolen. Vi gillar hur hon fångas in av staketet. Den fina oskärpan på bakgrunden är också ett plus, kanske att de ljusaste delarna av den kunde mörkas ned något så allt fokus hamnar på kvinnan.

2. Lek och bus i skogen – Maria Fiala
Ett fint porträtt på en hund på äventyr i skogen.Bilden har en fin färgskala och modellens uttryck gör den levande. Det enda negativa är att bakgrunden känns lite stökig.

3. Jaktlycka – Bengt-Åke Öhgren
En actionfylld bild på en polarräv som leker med maten.
Bilden har ett väl avvägt skärpedjup som separerar räven från bakgrunden med fortfarande visar miljön. Vi vill dock ha lite mer utrymme bakom räven så hans svans inte kapas.

4. Cylinderform – Daniel Lindström
En välkomponerad bild på en borgruin. Bilden har ett trevligt linjespel och en väl balanserad kontrast. Ljuset i fönstret på cylindern ger en fin knorr på bilden. Vi kan inte bestämma oss för om fönstret längst till höger ska vara med.

5. Kom igen om du törs – Bengt-Åke Öhgren
Kompositionen på denna polarräv är klockren.
Färgskalan känns en aning för röd. Bilden kunde ha förärats en högre placering om skärpan suttit på rävens ögon.

6. Rosen – Helene Jonsson
En vacker ros som står ut fint mot den mörka bakgrunden. Kompositionen känns en aning tung på högersida. En centrerad komposition med en lite mer kvadratisk beskärning alternativt en stående komposition med det större mörka partiet under rosen hade kanske gynnat bilden.

7. Smultronstället – Helene Jonsson
Ett fint smultronställe. Bilden är fint komponerad men vänstersidan känns en aning gyttrig med ormbunkarna och grenarna som sticker in på sidan och i botten.

8. – Vikky Engdahl
En bild med många spännande linjer. Himlen blir tyvärr ett störande moment i bilden och när vi täckte över den poppade linjespelet upp en nivå. Bilden hade också fått ha lite mer utrymme på högersidan.

9. – Vikky Engdahl
Ett fint exempel på urban wildlife. Skärpan på måsungen sitter som den ska och bakgrunden har en fin oskärpa. Fågeln är fint placerad i bilden. Cyklarna bakom fågeln stör dock.

10. Lek på stranden – Maria Fiala
Det är svårt med motljusbilder men här har fotografen lyckats ganska bra. Det är främst missfärgningarna runt solen som förtar lite av helhetsintrycket.
Kompositionen är fint uppbyggd och människorna ger skala och liv till bilden.

11. Blomsterflickan – Elin Sandvik
Ett fint porträtt på en liten flicka som doftar på en blomma.
Exponeringen är tämligen väl kontrollerad i det hårda solljuset. Synd bara att håret försvinner i bakgrunden.

12. Bland löven – Elin Sandvik
En söt katt i en rörig skogsmiljö. Bilden har fina och naturliga färger och exponeringen är bra. Katten är fint placerad i bilden men vi vill att hela svansen ska vara med. Det är också lite grenar och löv som sticker in framför katten som stör.

UPP

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *