KM April 2023

Hej ,
Tack för att vi fick förtroendet att bedöma Er tävling.
Vår jury bestod av 4 personer med god erfarenhet inom fotografi med varierande motivområden som specialitet.
Kvällen blev lång med Era bilder och ledde till mycket intressanta diskussioner. Bilderna höll bra klass och i toppen var det nära mellan etta tvåa och trea.
Vi kom fram till följande resultat, och som alltid så är ju vår bedömning helt subjektiv och speglar just våra åsikter.


Bästa Hälsningar
Micke Aspenström
Halmstad Fotoklubb

Fritt Tema

Gå till Påsiktsbilder

Digitalbilder

1. Fight – Suzanne Tornstierna

Inte bara en bra fågelbild av de vackra stenknäckarna, utan här har fotografen lyckats fånga en händelse i fåglarnas vardag vilket ger den lite ”action”. Bilden har en mycket hög kvalitet med fina färger, bra skärpa och en snygg komposition med fåglarnas placering mot varandra med vingarna utfällda. Någon i juryn trodde det rörde sig om något så fredligt som en matning av en unge men titeln ”fight” tyder på att det handlar om en uppgörelse i fågelvärlden. I vilket fall som helst har bilden tillräckliga kvalitéer för att denne duktige fotograf kan ta hem en annan fight, nämligen ”fighten” om förstapriset. Grattis…

2. Den övergivna nallen – Elin Sandvik

Bra bildidé, som fotografen genomfört mycket snyggt! Bildens budskap och historia går fram direkt tack vare den genomtänkta kompositionen.. Betraktaren fokuserar på nallen som ligger ensam och övergiven på vägen, och längre bort syns barnet som traskar vidare längs den slingriga vägen som försvinner uppe i bildens kant. Juryn funderade om barnet tappat humöret och slängt nallen ifrån sig, eller om nallen verkligen är borttappad och vilken sorg det i så fall kan medföra. Bra komposition och en bra berättelse i bilden som lockade till både känslor och undringar hos juryn.

3. I bokens magiska värld! – Elin Sandvik

Här har fotografen verkligen utnyttjat, och jobbat riktigt bra med såväl ljus som komposition i bilden av den läsande pojken och hans tjocka bok.
Det koncentrerade ljuset i den i övrigt mörka bilden för intresset mot det som är viktigt i bilden nämligen pojken, boken och nallen. Mycket bra bild! Juryn undrade även över bokens titel, eftersom den lyckas fånga intresset hos både pojkar och nallar!

4. Med frö i näbben – Alf Bogren

En fågelbild som kunde gått oss förbi, men skuggorna från fågelbordet som avspeglar sig på fågelns rygg gör den intressant. Bra skärpa och snygga färger i bilden i övrigt. Trevligt med grenen till höger i bilden som fyller ut den delen av ytan.

5. Cadillac 50 – Mia Alfredsson

Snyggt blänk i kromen. Bra komp med vidvinkel och låg vinkel i denna bil-bild som gör sig bra i svartvitt. Någon i juryn störde sig på stolpen i högersidan medan en annan tyckte att just stolpen höjde bildens vidvinkeleffekt.

6. Blåsippor – Suzanne Tornstierna

Skarp och fin makrobild men bra komposition. Fin vinkel blommorna är fångade ur. Vi gillar den härliga bakgrunden och dess färger. Ger vårglädje!

7. Nysnö – Erik Tornstierna

En mycket stämningsfull och vacker vinterbild. Den snötäckta Gärdesgården delar snyggt av bilden mellan den helt orörda snön i förgrunden och bebyggelsen med växtligheten i bakgrunden. Bilden är välexponerad med bra täckning i alla bildens detaljer. De ålderstigna byggnaderna som syns i bilden gör att den känns lite tidlös. Vi hade dock gärna sett hela träbyggnaden i högra delen.

8. Många droppar små – Rose-Marie Adevåg

Riktigt fint ljus i den här bilden som fyllts av dropparna och dess blad och detaljer från kant till kant. Skärpan är bra och färgerna är vackra i såväl växten som bakgrunden.

9. Solblomma – Berit Wernald Bladh

En intressant bild där en rejäl färgklick sticker ut klart i den annars ganska röriga och karga bakgrunden. Bilden bygger mycket på just blommans starka avvikande färg mot den ganska intetsägande bakgrunden.

10. Borstblomma – Berit Wernald Bladh

Fin studie av spretig växt. Här har fotografen lyckats bra att hitta en fin färgskala i sin avbildning av växten som fyller en stor del av
bildytan vilket vi tycker är bra.

11. Is möter vatten – Helene Jonsson

Häftig välexponerad bild på det lilla vattenfallet. Den valda exponeringstiden har gett ett fint ”flow” på vattnet som kämpar sig fram bland isen.
Fin vinterbild.

12. Vass mot is – Per Karlsson

Grafisk bild i snyggt kraftigt ljus med vassens strån som bildar sitt mönster från nederdel till överdel av bilden.

13. Fåglarna vid Ettaks strömmar – Caroline Gyllingberg

Trevlig bild på svan-familjen, med mor och far och två ungar i sin vintriga miljö. Bra skärpa och en snyggt samlad liten grupp för att passa in i bilden. Fotografen kunde försökt få lite mer luft i vänstra delen av bilden.

14. Trappan – Göran Lyman

Fotografen har fångat mönstret som trappan och dess olika detaljer ger mot den ljusa bakgrunden på ett intressant sätt. Kanske kunde fotografen testa att beskära bort vänstra delen där nästa trappsektion börjar.

15. Swedish match – Vikky Engdahl

Ovanlig bildidé och säkert svår att genomföra, men här har fotografen lyckats ganska bra med sin idé. Färger, ljus och exponering har fungerat.

16. Blomma – Göran Lyman

Vacker studie av hibiskusen. Fin färgskala i både blomman och bakgrunden.

17. Havsörn – Erik Tornstierna

Bra komposition i bilden med den pampiga havsörnen där den står på skäret med vatten runt om sig. Trevligt att lite miljö fick komma med i bilden. Någon i juryn ville haft mer blurrig bakgrund. Vi tror att skärpan är bra i en mer högupplöst version av bilden.

18. Jag ser ljuset – Maj Arvidsson

Fin inramning av trädet som syns i ljuset genom den strukturerade murens öppning.

19. Pärlblad – Gabriella Björk

Lugn vacker och harmonisk bild av de många pärlorna som med sina små fina detaljer framträder fint mot den lugna bakgrunden.
Inte mycket färg i bilden, och det passar bra just här!

Oplacerade

Oj Vad fin konst, i konsthallen – Alf Bogren

Frost – Alf-Åke Hall

Vinterkväll – Alf-Åke Hall

Ett stilla lugn – Caroline Gyllingberg

Solbelyst – Gabriella Björk

En vilostund i skogen – Helene Jonsson

Catface – Jessica Bratt

Krokus vid Biblioteket – Jessica Bratt

Vem är det som kommer där – Maj Arvidsson

Gul som solen – Maria Fiala

Röd flagg – Maria Fiala

55 chevy – Mia Alfredsson

Favoritstigen – Per Karlsson

Vit som snö – Rose-Marie Adevåg

I väntan på gästerna – Vikky Engdahl

UPP

Påsiktsbilder

1. Mustaschprydd yngling – Bengt-Åke Öhgren

Den här bilden placerade juryn tidigt högt och blev snabbt etta.
Bra skärpa, tydlig komposition med djuret placerat något till höger i bilden.
Mycket fint linjespel. Tajmingen är perfekt när den kommit upp för att andas.
Snygg och ren djurbild! Den mustaschprydde ynglingen ger vi förstapris i påsiktsklassen.

2. Snart fest i lyan – Bengt-Åke Öhgren

Actionbild som skildrar ett oväntat möte mellan den unge räven med sin middag och fotografen. Färgerna är mycket bra, skärpan är bra, och placeringen av räven och detaljernas riktningar i bildytan gör den till en spännande djurbild!

3. Din karta är bättre än min – Daniel Lindström

En talande bild, damen verkar beredd på en lång promenad även i regnväder vittnar paraplyet om. Mannen står tryggt med sin karta. Vem hjälper vem?
Kroppsspråk, komposition och detaljer gör att betraktaren kan bygga sin egen historia runt bilden som vi tycker är riktigt bra fångad!

4. Alltid på väg – Helene Jonsson

Man sugs in i denna bild som har både djup och harmoni.
Vi gillar vägens sträckning i bilden och fotografen har gjort ett snyggt jobb inte bara med kompositionen utan även med färgskalan och tidpunkten att ta bilden efter regn.

6. Tjorven levererar ingen post idag – Vikky Engdahl

Posten kommer fram oavsett väder dessutom varje dag, gällde på bilens tid!
Nu verkar det inte bli så mycket post utdelat med denna Tjorv. Bra
komposition med bilen mot den helt orörda snön. Bilden lockar till funderingar.
Är det postens förfall eller utveckling som skildras? Varför blev den stående?
Och varför just här? Snyggt att skogens toppar i bakgrunden slapp att bli kapade. Fotografen har inte bara skapat en bra bild av motivet utan också gjort ett bra efterarbete i denna fina bild.

7. O my god – Maria Fiala

Gatuscen från något land någonstans. Att ha med de båda gallren på var sida om det målade kvinnoansiktet förstärker kvinnans uttryck, hon ser tyngd ut.
Bilden kunde beskäras i överdelen och även visat lite mer av vänstersidan.
Vem är kvinnan? Var är det? Och varför är hon målad där? En trevlig bild med fina färger som lockar till frågor.

8. Häger – Daniel Lindström

Bra art-porträtt av hägern. Skärpa och ljus fungerar bra i bilden.

9. Krokus möter vårregnet – Helene Jonsson

Vackra dova färger i denna drömska bild av krokusen. Att bilden togs i regnet gör den mer intressant med vattendroppar och den vackert dämpade färgskalan.

10. Årets första nyckelpiga – Vikky Engdahl

Trevligt vårtecken med den första nyckelpigan. Bra skärpa och färger i närbilden. Det är intressant att se insekter riktigt nära som i det här fallet och fotografen har gjort ett bra jobb med makrofotot.
Vi kunde också tänka oss bilden med lite mer miljö runt pigan.

11. Pojken och katten – Elin Sandvik

Charmig bild med pojken, stegen och katten. Färgerna i hela bilden har en fin balans och hela bilden verkar genomtänkt av fotografen som lyckats
bra med sin bild, och dessutom fångat en härlig pose hos katten just i fotoögonblicket. Vi kunde dock tänka oss att fotografen hade backat lite så bilden inte blivit riktigt så hårt beskuren.

12. Räddaren i nöden – Maria Fiala

Ljus, solig och fin landskapsbild med vackra färger och fina detaljer.
I vänster sida ser vi en livboj som givetvis är räddaren i nöden. Budskapet går fram! Av titeln att döma har fotografen tänkt sig livbojen som huvudmotiv.
Dess färg gör den iögonfallande men vi kunde tänka oss en liggande bild och livbojen visad i sin helhet och mer av området runt bojen för att visa varför den behövs på platsen.

UPP

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *