KM Oktober 2023

Bildbedömning av Huskvarna Fotoklubb

Gå till påsiktsbilder

Digitalbilder – Fritt motiv

1. ”Det var en gång” – Elin Sandvik

En klar 1:a nästan från start, underbar bild med en vacker känsla. Bilden har allt, bra exponering med ljuset som lyser upp pojkens ansikte, bra skärpa och komposition som med sin täta beskärning ger en fin känsla. Färger i lugn och behaglig enhetlig ton. Vacker situationsbild, Underbar stämning, fint komponerad och fint ljus samt väl behandlad.

2. ”Mas Palomas” – Erik Tornstierna

Bilden har en mycket mustig (inte riktigt naturlig sand) färgskala, det ar många fina linjer och skuggor i sanden, som ger djup i bildytan samt personerna som intressepunkt och perspektiv i bilden. Bra med molnen och en mustig himmel. Fin skärpa och horisont som en 3:e del av bildhöjden, det ger en storslagenhet i bilden.
Tjusigt hur sanddyner och himmel samspelar i rörelse. Perfekt position och rörelse på människorna i bilden. Sammanhållen hård kontrastrik bild. Lyckat med bla överdel mot gulbrun underdel, horisontellt avdelat. Kanske något ljusare bild.

3. ”Flickan i röret” – R-M Adevåg

Mycket kreativ fotograf som gjort en vacker och fin bild, med en pigg och glad flicka. Händernas placering och det glada ansiktet är ännu ett plus. Enhetlig färgskala och bra skärpa och exponering samt komposition (någon ville ha full symmetri i oranga gångjärnen). Levande porträtt med ovanlig inramning.

4.  – Lilly Gyllingberg Jonsson

Ren fin bild utan störande bakgrund och en fin diagonallinje i bildytan, någon av oss såg en fin triangel komposition med hästskiten flickan och hästens ögon. Bra exponering och bra skärpa samt en fin känsla i bilden. Fint att både flickan och hästen har nedslagna ögon. Även om bild idén ar ganska vanlig så ar detta utförande mycket väl gjort och bör premieras.

5.  ”Storlom i gryningen” – Peter Brolin

Tekniskt bra med exponering, skärpa och färgton. Ett plus for den låga bildvinkeln. Inget som stör i bakgrunden med hjälp av bra skärpedjup blir lagom diffust, extra plus for linjerna speciellt den diffust ljusa framför.

6.  ”Vilket drag(spel)” – Vikky Engdahl

En lite annorlunda bildvinkel med dragspelaren snett bakifrån i en avspänd lugn och harmonisk bild, en fin behaglig gråskala, lagom skärpedjup mot bakgrunden där linjemönstret bidrar fint. Bra komposition med höjdformatet. Vacker profilbild.

7.  ”Badstege i Båstad” – Per Karlsson

En kreativ fotograf med ett kreativt bild sinne som ser en bild som
många skulle missa. En bild med fin exponering och skärpa samt läcker färgton. Dessutom bra komposition. Snygga färger och ovanligt motiv och kul med droppande alger som hänger.

8.  ”Rat rod” – Mia Alfredsson

Väldigt skärp bild med en perfekt beskärning och
lagom skärpedjup. Fint med kofångaren som baslinje och taket som
avslut i bildytan, det ger ett snyggt djup i bilden. Fin gråskala där
svärtan får ta plats i bakgrunden.

9.  ”Pojken” – Elin Sandvik

En bild som några ville ha högre upp, fotografen har beskurit bilden så bakgrunden fått ta plats och det tillför djup i bilden, vi störs inte av ansiktets placering och beskärning. Enhetlig färgskala utan störande färgtoner eller detaljer. Fina linjer i tröjans mönster som leder in mot ansiktet.. Bra exponering och bra skärpa Fint nära porträtt, tufft beskuret och mjuka färger i ansiktet som kontrast mot
tröjans gråa färger.

10.  ”Eka i vågor” – Per Karlsson

Som en av oss sa: ”Skagenmålarnas ton i bilden”. Vi gillade bildens ljusa skira färgton samt kompositionen med strandkant som förgrund, båten som mellanparti och oändligheten som bakgrund. Båten perfekt placerad enligt 3:e dels regeln samt med röd komplementfärg till det skirt ljust blåa i bilden.

11.  ”Rävbesök” – Suzanne E Tornstierna

Fin bild, men ser ut att vara en ögonblicksbild, snyggt med de diffusa vita blommorna runt i bildytan.

12.  ”Solen strilar genom löven” Maria Fiala

Fint ljus och enhetlig vacker färgskala, lite för mycket grön färgton i bilden.

13.  ”Cross på hög nivå” Erik Tornstierna

Fart i bilden och bra fångat i ratt ögonblick. Bra komponerat men hade vunnit om kameran vridits lite at vänster. Himmelen och den raka skogskanten passar bra som bakgrund.

14.  ”Solnedgång i lugna viken” R-M Adevåg

Behaglig och lugn bild med sommarvärme i.

15.  ”Solroshav” Suzanne E Tornstierna

Stark masseffekt av alla dessa solrosansikten som ar vända mot betraktaren. Lövdungen bra placerad, vi gillade inte toningen i bildytan dar det mörka partiet ser ut som att det dragits i reglagen i bildbehandlingen.

16.  ”Riding the waves” Helene Jonsson

Har har fotografen lyckats fånga stämningen, lite mer yta framför personen hade varit bra.

17.  ”Midsommardröm på el-sparkcykel” Vikky Engdahl

Fin humoristisk kontrast mellan midsommarklädd flicka mot plastkassen och tegelväggen. Bilden har fart, fin skärpa och sammanhållen färgskala.

18.  ”Lunchrast” Helene Jonsson

Val fångad bild på alldaglig situation. Tillsynes anspråkslös bild, men
kroppsspråk och ansiktsuttryck ar talande. Bra exponering trots bländande ljus.
Bra låg bildvinkel med snygg baslinje i form av trappsteget.

19.  ”Sävsparv i profil” Peter Brolin

En bild som någon ville ha som 1:a, men vi övriga gillade inte det digitala arbetet med friläggandet som givit konstiga färgstick .
Den som gillade den tycker: Estetisk välkomponerad med vassvipporna och den rena bakgrunden, underbara färger och skärpa samt fågeln fångad i rätt ögonblick. Fast det ar nog en sävsångare.

Oplacerade

”Fjäril Amiral kommer flygande varje höst från Sydeuropa” – Alf Bogren

”Min blåbärsbuske får besök” – Alf Bogren

”Färgglad vovve” – Berit Wernald Bladh

”Nyfikna hundar” – Berit Wernald Bladh

”Den nyfikna katten” – Jessica Bratt

”Tandat” – Maj Arviddson

”Många droppar små” – Maj Arviddson

”Den rödaste i skogen” – Maria Fiala

”Silver Cup” – Mia Alfredsson

UPP

Påsiktsbilder fritt tema

1.  ”Blickfångat” Maria Fiala

Bra skärpa och fin exponering, kopiering med fin gråskala. En bra baslinje i botten samt lite rörelseriktning med hundens blick in mot skogsudden. Bilden bra komponerad.

2.  ”I bokens magiska värld” Elin Sandvik

Bra komposition med lite bok, lagom oskarp bakgrund och koncentrerad blick på flickan som läser. En bild med mycket känsla i. Den vandrade upp i placering p.g.a. känslan i bilden. Vi ha sett 2 små justeringar i bilden, räta upp huset och ta bort svarta röret. Bra exponerad och lagom skärpedjup samt fin färgskala. Fin närvarokänsla och lite av en berättelse

3.  ”Kyrka på Öland” Maria Fiala

Bra skärpa och komposition påminner om Bergmans 7:e inseglet. Komposition med förgrund / port, mellanparti / kyrkan samt bakgrund / trädet som ger djupkänsla i bilden. Störs lite av strecket från flygplan. Bra gråskala. Någon saknade bara en munk i bildytan.

4.  ”Storstadsjeep” Daniel Lindström

Kreativ med panorering av kameran som ger fart i bildytan, lite väl centrerad bild, det hade varit bra med lite mer luft framför bilen. Bra exponering och fin färgskala utan störande toner.

5.  ”Bättre begagnat skick” Helene Jonsson

Bra exponering i lite svårexponerad miljö, snygg bild med känsla i där vi ser att naturen sakta tar över. Fin känsla och enhetlig färgskala. Hålet i bildörren och trädet bakom ligger nästan i 3:e dels regeln. Lite mer yta runt hade varit bra.

6.  ”Ett hårt liv” Daniel Lindström

Kreativ idé eller påpasslig fotograf ? Rolig eller sorglig bild? Bra exponerat och bra skärpa och gråskala. Snygga linjer i bildytan, några ville ta bort nedre grå hyllan, men den behövs som baslinje.

7.  ”Gentleman med mustasch” Helene Jonsson

Bra exponering och lagom stort skärpedjup med ren behaglig färgton. Vi hade gjort bilden kvadratisk eller höjdformat samt lite mer yta över huvudet.

8.  ”Inte bara sten” Bengt-Åke Öhgren

Skarp och lagom skärpedjup, där fotografen påpassligt lagt blommorna på rad i skärpedelen av bildytan samt fördelaktigt lite under mitten av bildytan. En fin färgton och exponering.

9.  ”Uppkäftig yngling” Bengt-Åke Öhgren

En säl-synt bild / ursäkta vitsen / Skärpan har fotografen valt att lägga på nosen vilket en del av oss tycker är lite väl kort. Neutral bakgrund utan störningar. Behaglig färgton och nosen lagt enligt 3:e delsregeln.

10.  ”På stapliga ben” Vikky Engdahl

De som gillade den tycker : välexponerad, bra skärpa, ren bildyta och
bra färger, inget som stör. De som inte var lika förtjusta: Ointressant bild, medljus utan kontraster samt fel format.

11.  ”Du kan inte gömma dig för mig” Elin Sandvik

En intressant bildvinkel som är inifrån ett hus ut genom ett fönster med ett porträtt som ramas in av fönsterkarmen och det ger djup i bilden. Många funderingar kring ljusbågen runt huvudet.

12.  ”Spaning” Vikky Engdahl

En bild med bra skärpa och intensiv blick samt läckert med de gröna
löven som bakgrund. Sorgligt att fotografen monterat i passepartout och klippt ena örat.

UPP

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *